7+1 érdekesség az olasz nyelvről

2017-10-18

Olaszul tanulsz? Itt van néhány különleges tény erről a gyönyörű, dallamos újlatin nyelvről!

1. Az olasz nyelv hivatalos nyelv Olaszországban, Svájcban, San Marino-ban, a Vatikánban és persze az Európai Unióban.

2. Kisebbségi nyelvként jelen van Szlovéniában és Horvátországban is.

3. Az olaszok hatalmas számban vándoroltak ki Amerika felé, ennek köszönhető, hogy diaszpórában is több tízmillióan beszélik az olaszt: Brazíliában 25 millióan, Argentínában 24 millióan, az USA-ban 18 millióan, valamint 1 millió körüli olasz anyanyelvű él Kanadában, Uruguayban és Ausztráliában is.

4. Az olasz ABC 21 betűből áll.

5. Hét fő dialektusa létezik, egyébként az indoeurópai nyelvcsaládba tartozik.

6. A leghosszabb olasz szó a ’precipitevolissimevolmente’, melynek jelentése ’nagyon gyorsan, frenetikusan’.

7. Az olasz nyelv, bár nem mondható éppen világnyelvnek, sok nyelvben nyomot hagyott, főleg a művészetekkel kapcsolatos szókincsben. Az olaszoktól származik a balerina, bariton, spagetti, mottó, vulkán, zéró szavunk is többek között, de a francia nyelvben például 3000-nél is több olasz jövevényszót tartanak nyilván.
7-1-erdekesseg-az-olasz-nyelvrol

 

+1: Pár szó a dialektusokról

Olaszországban sokkal nagyobb a nyelvi változatosság, mint a többi újlatin nyelvű országban. Kijelenthetjük, hogy a sztenderd olasz közelebb áll a spanyolhoz vagy a portugálhoz, mint a nápolyi vagy a piemontei nyelvjáráshoz. Ez utóbbi inkább a franciához hasonlít. A többi fő nyelvjárás (velencei, lombard, tiroli, nápolyi, szicíliai, friuli) a vulgáris latinból egymástól teljesen függetlenül alakult ki, épp ezért a nyelvésze inkább a latin nyelv, semmint a toszkán olasz nyelv (amiből a sztenderd olasz kialakult) dialektusának tekintik ezeket. Sőt, érdemesebb inkább nyelveknek és nem is dialektusoknak titulálni a felsorolt nyelveket, hiszen ezeken belül is léteznek még dialektusok. Nem túlzás azt állítani, hogy Olaszországban és a határaival szomszédos területeken több száz nyelvet és nyelvjárást találunk.


Ha olaszul tanulnál, itt a nagyszerű lehetőség! Nálunk jobbnál jobb tanárok közül válogathatsz!

Válassz olasz nyelvtanárt magadnak!

Magánóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Harmath Veronika
3 000 Ft

olasz nyelv

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Balogh Edina
3 000 Ft

Olasz nyelvet oktatok kezdőtől felsőfokú szintig. Nyelvizsgára, érettségire felkészítést vállalok. Igény szerint szóbeli témakörök kidolgozása, beszélgetés, nyelvtani rendszerezés, írásbeli kompetenciák fejlesztése.

Olasz nyelvóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Benkő Karolin
4 500 Ft

Sokéves, sokrétű tapasztalattal rendelkező, diplomás nyelvtanár vagyok. Éltem - tanítottam - Olaszországban, illetve napi szintű közvetlen kapcsolatom van a nyelvvel, kultúrával. Óráimat a diák egyéni igényeihez igazítom, a leghatékonyabb-,

Olasz tanulás blog

Olasz íráskészség elsajátítása

2019-07-05

Az olasz nyelvtanulás során az íráskészséget a beszédkészséghez hasonlóan is csak sok gyakorlás útján tudjuk elsajátítani.

Hivatalos levél olaszul

2019-04-26

Előbb vagy utóbb mindenkivel megesik, hogy cégekkel, ügyfelekkel stb. legyen dolga. Ezért feltétlenül fontos tudni, hogy milyen részekből áll a hivatalos levél, mit, hová és hogyan írunk, továbbá milyen üdvözlő formát használunk a levél elején és végén.

Kérdő mondatok az olaszban

2019-04-05

Kérdőmondatok, kérdő névmások helyes használatát mutatjuk be mostani bejegyzésünkben.