A Trevi-kút legendája

2017-10-18

Avagy miért dobálják a turisták a fél vagyonukat a kútba és honnan ered ez a különös szokás?

large.jpgOlaszország, azon belül is, Róma egyik gyöngyszeme a csodálatos Trevi-kút, amely a XVII. század közepe óta uralja az olasz főváros egyik picinyke terét. 2016-os adatok szerint nem kevesebb, mint napi 4000 (!) euró landolt a vizében, köszönhetően a babonás turistáknak.

 

Mégis, miben hisznek ezek az emberek?

 

Nos, a legenda szerint, aki a kútnak háttal állva aprópénzt dob a vízbe, az még vissza fog térni Rómába. Aki pedig egyszer elmegy oda, annak onnantól fogva az lesz a legerősebb vágya, hogy újra eljuthasson erre a leírhatatlan helyre. Még szép, hogy minden követ (akarom mondani, aprópénzt) megmozgat a cél érdekében!

 

Mire fordítja a római vezetés ezt a tetemes összeget? Számoljunk csak utána: napi 4000 euró évi 1,5 millió eurónyi bevételt jelent! A rómaiak karitász célokra gyűjtik össze az aprót, mégpedig minden áldott nap, mert attól félnek, hogy a galád látogatók „kirabolják” a Trevi-kutat.


Persze nem az euró az egyetlen valuta a római nevezetesség vizében. A dollár és a japán jen fej-fej mellett képviselteti magát, de beszámolók szerint az ausztrál dollár aránya is növekvő tendenciát mutat. Apró kegytárgyaikat sem kímélik a turisták: pápás és Szűzanyás medált éppúgy találnak benne napi szinten, mint műanyag érméket és napszemüveget, bár ez utóbbi valószínűleg teljesen akaratlanul kerül a kútba.


Történészek kutatásai szerint, már az ókori Róma lakói is hittek abban, hogy a víznek isteni ereje van. A patakba, tóba dobott érmék rituáléja már akkor is bevett szokás volt, az isteneknek szánt ajándékként. Városi legendák szerint nem is egy, hanem három érmét kell a Trevi-kútba hajítani: az első elintézi, hogy gazdája visszatérjen Rómába, a második azért felelős, hogy megtalálja az örök szerelmet és a harmadik, hogy oltár elé is állhasson vele.


Szóval, ha legközelebb Rómában jársz, próbáld meg a hármas érmedobást! Előtte azonban érdemes felkészülni olaszból legalább minimális szinten, hogy ne érjen meglepetés az étteremben vagy a világhírű épületek keresgélésekor. ITT megtalálhatod hozzá az alkalmas tanárt is!

Válassz olasz nyelvtanárt magadnak!

Olasz nyelvóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Benkő Karolin
4 500 Ft

Sokéves, sokrétű tapasztalattal rendelkező, diplomás nyelvtanár vagyok. Éltem - tanítottam - Olaszországban, illetve napi szintű közvetlen kapcsolatom van a nyelvvel, kultúrával. Óráimat a diák egyéni igényeihez igazítom, a leghatékonyabb-,

olasz nyelv

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Balogh Edina
3 000 Ft

Olasz nyelvet oktatok kezdőtől felsőfokú szintig. Nyelvizsgára, érettségire felkészítést vállalok. Igény szerint szóbeli témakörök kidolgozása, beszélgetés, nyelvtani rendszerezés, írásbeli kompetenciák fejlesztése.

Magánóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Harmath Veronika
3 000 Ft

Olasz tanulás blog

Olasz íráskészség elsajátítása

2019-07-05

Az olasz nyelvtanulás során az íráskészséget a beszédkészséghez hasonlóan is csak sok gyakorlás útján tudjuk elsajátítani.

Hivatalos levél olaszul

2019-04-26

Előbb vagy utóbb mindenkivel megesik, hogy cégekkel, ügyfelekkel stb. legyen dolga. Ezért feltétlenül fontos tudni, hogy milyen részekből áll a hivatalos levél, mit, hová és hogyan írunk, továbbá milyen üdvözlő formát használunk a levél elején és végén.

Kérdő mondatok az olaszban

2019-04-05

Kérdőmondatok, kérdő névmások helyes használatát mutatjuk be mostani bejegyzésünkben.