Határozott névelő az olaszban

2018-09-25

L’articolo determinativo

A határozott névelők (magyarban A, AZ) használata az olaszban egy kicsit bonyolultabb, mint nálunk, mert megkülönböztetnek hím és nőnemű szavakat.

Olasz névelőkMinden szó vagy hímnemű, vagy nőnemű. Sok esetben könnyen eldönthető, hogy melyik csoportba tartoznak: a hímnemű szavak O-ra végződnek, a nőneműek pedig A-ra. Vannak más hangokra végződő szavak is (főleg E-re) ezeknél bizony meg kell tanulni, hogy hímnemű vagy nőnemű -e az adott szó. Sokszor a jelentés is segít, például az „anya” szó biztos, hogy nőnemű lesz! ;)

 

Hímnemű főnevek: Pl.:  gelato, cioccolato, inverno, prosciutto, bagno, sbaglio

A hímnemű névelő háromféle lehet: IL, L’, LO. Nézzük, mikor melyik! il bagno, il cioccolato, il gelato, il prosciutto, l’inverno, lo sbaglio

 

Mi lehet a szabály?

IL - mássalhangzóval kezdődő szó előtt lesz

L’ - magánhangzóval kezdődő szónál használjuk. Így könnyebb a kiejtés.

LO - Z-vel, vagy a következő betűkapcsolatokkal kezdődő szavak előtt: sb, sc, sd, sf, sg, sl, sm, sn, sp, sq, sr, st, ps (a SP és a ST a leggyakoribb).

 

Nőnemű főnevek:  Pl.: pizza, acqua, macchina, scuola, zanzara, famiglia

A nőnemű névelő csak kétféle lehet: LA vagy L’. Nézzük, mikor melyik! la famiglia, la macchina, la pizza, la scuola*, la zanzara*, l’acqua

 

LA - hasonlóan az előzőhöz, ez a mássalhangzóval kezdődő szavak névelője.

L' - a magánhangzóval kezdődő szavak előtti névelő

 

* Figyelem: az SC-vel és Z-vel kezdődő szavak névelője itt nem lesz LO, mert ez csak a hímnemű szavakra érvényes!

Válassz olasz nyelvtanárt magadnak!

olasz nyelv

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Balogh Edina
3 000 Ft

Olasz nyelvet oktatok kezdőtől felsőfokú szintig. Nyelvizsgára, érettségire felkészítést vállalok. Igény szerint szóbeli témakörök kidolgozása, beszélgetés, nyelvtani rendszerezés, írásbeli kompetenciák fejlesztése.

Olasz nyelvóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Benkő Karolin
4 500 Ft

Sokéves, sokrétű tapasztalattal rendelkező, diplomás nyelvtanár vagyok. Éltem - tanítottam - Olaszországban, illetve napi szintű közvetlen kapcsolatom van a nyelvvel, kultúrával. Óráimat a diák egyéni igényeihez igazítom, a leghatékonyabb-,

Magánóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Harmath Veronika
3 000 Ft

Olasz tanulás blog

Olasz íráskészség elsajátítása

2019-07-05

Az olasz nyelvtanulás során az íráskészséget a beszédkészséghez hasonlóan is csak sok gyakorlás útján tudjuk elsajátítani.

Hivatalos levél olaszul

2019-04-26

Előbb vagy utóbb mindenkivel megesik, hogy cégekkel, ügyfelekkel stb. legyen dolga. Ezért feltétlenül fontos tudni, hogy milyen részekből áll a hivatalos levél, mit, hová és hogyan írunk, továbbá milyen üdvözlő formát használunk a levél elején és végén.

Kérdő mondatok az olaszban

2019-04-05

Kérdőmondatok, kérdő névmások helyes használatát mutatjuk be mostani bejegyzésünkben.