Hivatalos levél olaszul

2019-04-26

Előbb vagy utóbb mindenkivel megesik, hogy cégekkel, ügyfelekkel stb. legyen dolga. Ezért feltétlenül fontos tudni, hogy milyen részekből áll a hivatalos levél, mit, hová és hogyan írunk, továbbá milyen üdvözlő formát használunk a levél elején és végén.

Mi a helyes sorrend?

letters-2450336_960_720.pngMittente (feladó): mittente az, aki a hivatalos levelet küldi. Ez lehet egy személy vagy egy cég. Egy személy esetében megadjuk annak teljes nevét, címét, telefonszámát és email címét. (Ha egy cégről van szó, akkor általában a cég logóját is.) Mindezeket az adatokat a bal margóhoz igazítjuk.


Luogo e data (helység és dátum): 
A helység arra a településre vonatkozik, ahol a levelet írják, a dátum pedig a készítés idejét adja meg. Mindkettőt ugyanabban a sorban, egymástól vesszővel elválasztva írjuk. Általában jobboldalt fent találjuk, de az sem számít hibának, ha baloldalra helyezzük.


Destinatario (címzett): 
destinatario az a személy vagy cég, amelynek a levelet szánjuk. Ez jobboldalt a „luogo e data” alá kerül. Amennyiben a levél egy cégnek megy, akkor a cég neve alá írhatjuk annak a személynek a nevét, akinek azt kézbe kell kapnia, a következő szöveggel: „alla cortese attenzione di (kereszt- és vezetéknév) vagy „CA (kereszt- és vezetéknév). (CA = cortese attenzione).


Oggetto (tárgymegjelölés): 
Elsősorban az üzleti levelekben használatos, de nem kizárólag. Az oggetto szó összefoglalja a levél tartalmát, és helye fenn a bal oldali margónál van. Nagybetűkkel és vastagon szedjük.


Formula di apertura (szövegrész bevezetése; megszólítás): 
A formula di apertura az a rész, amellyel a levél szövege kezdődik. Bal margónál kezdjük el írni.


Egy cég esetében a leggyakoribb forma:
„Spettabile (cég neve),”. 


Amennyiben egy hölgynek szól a levél, a követezőképpen:
„Gentile signora Rossi”
„Gent.ma dottoressa Rossi” (hivatalosabb)


Ha egy férfit szólítunk meg, akkor a következő megszólításokat használhatjuk:
„Gentile signor/dottor Rossi,”
„Egregio signor/dottor Rossi,”

 

Corpo della lettera (a levél szövege): Ebben a részben fejtjük ki levelünk tartalmát. Ez általában rövid bevezetést, kifejtést és befejezést tartalmaz.


Formula di chiusura (zárórész): 
Ez magában foglalja a köszönetnyilvánítást és elköszönést. A bal margóhoz illesztjük, és mindig pontot teszünk a végére.

Például:
„Distinti saluti.”
„Cordiali saluti.”
„Cordialità.”
„La ringrazio per l’attenzione e La saluto cordialmente.”
„In attesa di gradito riscontro, Le porgo i miei più cordiali saluti.”


Firma (aláírás): 
Az aláírás következik a jobb oldalon. Megadhatjuk a mittente (feladó) címét, telefonszámát és email címét.

Válassz olasz nyelvtanárt magadnak!

A szolgáltatás bizonytalan ideig szünetel!

Olasz tanulás blog

Olasz íráskészség elsajátítása

2019-07-05

Az olasz nyelvtanulás során az íráskészséget a beszédkészséghez hasonlóan is csak sok gyakorlás útján tudjuk elsajátítani.

Hivatalos levél olaszul

2019-04-26

Előbb vagy utóbb mindenkivel megesik, hogy cégekkel, ügyfelekkel stb. legyen dolga. Ezért feltétlenül fontos tudni, hogy milyen részekből áll a hivatalos levél, mit, hová és hogyan írunk, továbbá milyen üdvözlő formát használunk a levél elején és végén.

Kérdő mondatok az olaszban

2019-04-05

Kérdőmondatok, kérdő névmások helyes használatát mutatjuk be mostani bejegyzésünkben.