Miért fontos az olasz hanganyag?

2019-01-09

A hanganyag nagyon fontos ahhoz, hogy egy nyelvet elsajátíts. Mégis sokan nem foglalkoznak eleget ezzel, nem hallgatnak elég olasz szöveget. Pedig, ha sosem hallgatsz olasz hanganyagot, miért értenéd meg, ha valaki olaszul szól hozzád?

Tehát, miért is fontos az olasz hanganyag a nyelvtanuláshoz?

ponte-vecchio-691789_960_720.jpg

  1. Helyes olasz kiejtés elsajátítása

Az olaszban csupán néhány betűkapcsolat kiejtése tér el a magyar kiejtéstől. Azonban az olasz egy dallamos nyelv, így az egyes hangok kiejtése mellett nagyon fontos a hangsúlyozás, a hanglejtés. Ha nem egyedül tanulsz, akkor a tanárod szerencsésebb esetben olaszul beszél az órán. Ha még nagyobb szerencséd van, akkor még a kiejtése is elfogadható. Azonban egy jó kiejtéssel rendelkező tanár sem tudja pótolni az eredeti olasz hanganyagot.

  1. Kommunikáció

Ha sok olasz hanganyagot hallgatsz, megszokod, hogy a füled is megértse a szavakat, ne csak a szemed, és ezáltal gördülékenyebben fog menni a kommunikáció.

  1. Reakcióidő csökkenése

Lehet, hogy egy összetettebb mondatot elsőre nem értesz meg, viszont, ha tagolva elismétlik, akár többször is, akkor már menni fog. Tehát nem az a baj, hogy nem ismered az egyes szavakat vagy szerkezeteket, hanem egyszerűen nincs elegendő gyakorlatod az információk feldolgozásában.

  1. A lényegre való koncentrálás, kulcsszavak

Sok év tanulás után is biztosan rengeteg olasz szó lesz, amit nem ismersz. Ez persze nem kell, hogy megakadályozzon a megértésben. Meg kell szoknod, hogy ne blokkolj le, ha nem értesz egy-egy szót. Arra kell koncentrálni, amit értesz, és ebből összerakni a lényeget. Megfelelő szintű hanganyagokkal és hozzájuk kapcsolódó feladatokkal nagyon jól lehet fejleszteni ezt a képességet.

 

Mennyi olaszt érdemes hallgatni?

Az olasz tanulás folyamán is  nagy arányt kell fektetni az olasz hanganyag hallgatására. Ami természetesen a való élethez hasonlóan sok minden lehet: olasz filmrészlet, rádió, olasz dalok hallgatása, a tanár vagy tanulótársad beszéde, vagy a könyvhöz tartozó olasz hanganyag.


És a lényeg: a rendszeresség. Minden nap egy kis olasz hanganyag csodákat tesz! :)

Válassz olasz nyelvtanárt magadnak!

olasz nyelv

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Balogh Edina
3 000 Ft

Olasz nyelvet oktatok kezdőtől felsőfokú szintig. Nyelvizsgára, érettségire felkészítést vállalok. Igény szerint szóbeli témakörök kidolgozása, beszélgetés, nyelvtani rendszerezés, írásbeli kompetenciák fejlesztése.

Olasz nyelvóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Benkő Karolin
4 500 Ft

Sokéves, sokrétű tapasztalattal rendelkező, diplomás nyelvtanár vagyok. Éltem - tanítottam - Olaszországban, illetve napi szintű közvetlen kapcsolatom van a nyelvvel, kultúrával. Óráimat a diák egyéni igényeihez igazítom, a leghatékonyabb-,

Magánóra

olasz általános
A1, A2, B1, B2, C1
Harmath Veronika
3 000 Ft

Olasz tanulás blog

Olasz íráskészség elsajátítása

2019-07-05

Az olasz nyelvtanulás során az íráskészséget a beszédkészséghez hasonlóan is csak sok gyakorlás útján tudjuk elsajátítani.

Hivatalos levél olaszul

2019-04-26

Előbb vagy utóbb mindenkivel megesik, hogy cégekkel, ügyfelekkel stb. legyen dolga. Ezért feltétlenül fontos tudni, hogy milyen részekből áll a hivatalos levél, mit, hová és hogyan írunk, továbbá milyen üdvözlő formát használunk a levél elején és végén.

Kérdő mondatok az olaszban

2019-04-05

Kérdőmondatok, kérdő névmások helyes használatát mutatjuk be mostani bejegyzésünkben.